Socialiseren van de pup

SocialiserenDat het heel belangrijk is een pup te socialiseren, weten de meeste mensen nu wel. Maar hoe verloopt een goede socialisering nu eigenlijk. Naar mijn mening begint een goede socialisering al bij de fokker en begin je een pup al met drie weken kennis te laten maken met allerlei factoren. Als het nest in huis is, worden de pups zo wie zo bloot gesteld aan de huiselijke geluiden en geuren, ook andere mensen denk aan visite en misschien mag de visite ook de eigen hond nog wel meenemen.

De fokker begint, de eigenaar neemt over

Ook kan de fokker de pups al mee naar buiten nemen, dit uiteraard pas na de eerste enting. Een halsbandje omdoen en leren lopen aan een riempje, dit kan weer gewoon in de huiskamer. Kennis laten maken met allerlei soorten speeltjes, er is namelijk tegenwoordig nogal wat op de markt. Een goede fokker zal zijn pups ook af en toe in de auto zetten en een stukje gaan rijden. Dus er ligt nogal wat voorbereidend werk bij de fokker. En dan mag de nieuwe puppeneigenaar al dit goede werk gaan voltooien.

Volg het tempo van de pup

Het allerbelangrijkste is dat de pup kan kennismaken met verschillende factoren in zijn eigen tempo, zonder forcering van buitenaf. Is een pup eerst wat gereserveerd naar een voorwerp of persoon, gun hem dan alle tijd om te ontdekken dat er geen bedreiging is. Ga desnoods voor de pup (tussen het voorwerp en de pup) staan, en raak het zelf aan. Ga niet troostend te werk, maar gewoon rustig en zelfverzekerd. Laat de pup zien dat jij je niet bedreigd voelt. Laat hem als hij een keer zijn angst of onzekerheid heeft overwonnen de komende dagen opnieuw kennis maken met dat wat hij bedreigend vond, net zo vaak tot hij er niet meer naar omkijkt.

Kennismaken met kinderen

Zorg er voor dat kinderen niet zomaar op de pup aflopen en zonder te vragen over de pup heen buigen. De pup wordt op die manier totaal overvallen en kan schrikken. Laat kinderen (dit geldt ook voor volwassenen) op een afstandje blijven en de pup naar hun toe roepen. Dit werkt rangordebevestigend en bovendien krijgt de pup de tijd om te beseffen wat er gaat gebeuren. Laat kinderen de pup met de handpalmen naar boven en alleen op de keel en borst aaien. Als kinderen de handpalmen naar beneden hebben, benaderen ze de pup altijd in de nek streek van bovenaf. En dit vindt een pup niet fijn. En daar draaide de socialisering nu juist om. Zorg dat de pup het fijn vindt.

Laat hem kennismaken met allerlei soorten mensen. Jonge, oude, mannen en vrouwen. En natuurlijk blanke, bruine en zwarte mensen. Ze zien er niet alleen anders uit ze ruiken ook anders. En dan de mensen met een zonnebril of mensen met een handicap (geestelijk of lichamelijk).

Verkeer

Laat hem ook kennis maken met verkeer. Denk aan de vuilniswagen. Je weet wanneer die bij jou in de straat komt en laat de pup dan op een veilige afstand de boel gadeslaan. Ga desnoods de volgende dag naar een andere wijk , zodat de pup het geheel een paar keer achter elkaar ziet. Openbaar vervoer het zelfde verhaal. Regelmatig laten zien. En begin op een veilige afstand, zodat de pup de kans krijgt alles in zich op te nemen en te verwerken.

Neem de pup ook eens mee voor een ritje met bus en trein. Ook al lijkt het er nu op dat je nooit van het openbaar vervoer gebruik zult maken. Niemand kan 14 jaar vooruit kijken. Misschien wil je in de toekomst wel een bootje aanschaffen, begin dan nu de pup te socialiseren met alles wat met watersport te maken heeft.

Soortgenoten

Dit betekent dat de pup kennismaakt met allerlei soorten honden. (pup,jong, volwassen en oud.) Kom je andere honden tegen tijdens een wandelingetje vraag dan aan de eigenaar van de andere hond of deze geënt is, gezond is, en sociaal is naar puppen.

Als de andere hond pijn heeft (bijv.HD) vindt hij een springende pup niet zo prettig en kan dan snauwen. Loop dan gewoon door met je pup en laat niet kennismaken.

Is de andere hond echter oké, zorg dan dat de kennismaking aan een slappe lijn en liever nog los plaatsvindt. Laat een kennismaking nooit te lang duren en lok de pup gewoon weer mee. Een goede hondenschool biedt hier uitkomst.

Andere dieren

Denk aan paarden en pony’s. De meeste losloopgebieden voor honden, zijn ook de ruiterpaden . Dus is het nogal belangrijk dat beide diersoorten goed aan elkaar gewend zijn. Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als je hond een paard op hol laat slaan met een kind op zijn rug. Of dat je hond een trap krijgt van een paard met ijzers onder.

Bel een manege op en vraag of je met je pup langs mag komen op een moment dat het niet zo druk is. De manegehouder wil meestal wel helpen met een goede begeleiding.

Ga ook eens met de pup naar een kinderboederij of dierentuin.

Ook is het heel verstandig om een paar keer naar de dierenarts te gaan zonder dat de pup geënt hoeft te worden, maar alleen een koekje en een knuffel hoeft te ontvangen. Zo voorkom je dat de hond deze ruimte alleen associëert met vervelende prikken.

Ook mag je trimsalon niet vergeten, om de zelfde reden als de dierenarts. Zet de pup op de trimtafel, één, twee aaien met een borstel en beloning en de pup mag weer naar huis. Dit ook enige malen herhalen en uitbouwen. Als je met het bezoek aan de trimsalon wacht, tot hij aan een volledige trimbeurt toe is, is de hond er niet op voorbereid en zal hij niet ontspannen zijn. En voor de trimster veel moeilijker te bewerken.

Ook nagels knippen, wen je pup er aan dat je aan zijn poten komt, voor honden is dit abnormaal gedrag. Ik heb namelijk nog nooit een hond gezien die zich bezig hield met de voeten van een andere hond. Dus aan laten wennen. De volgende stap is, aan de voeten komen en een knipgeluid met het tangetje maken, echter zonder met de tang aan de voeten te komen. Dit weer volhouden tot de pup het normaal vindt. Daarna pas gewennen dat je met de tang de nagel aanraakt en de volgende stap is knip.

Maar vooral is het belanrijk dat de pup sociaal is op alles, wat voor jou en je gezin belangrijk is. Voor het nu en de toekomst.

Als u vragen heeft over de opvoeding van uw pup kunt u die vraag via de mail stellen, u krijgt zo snel mogelijk antwoord