Zindelijkheidstraining

IMG_0599Deze training begint al bij de fokker. Als de puppen bij de fokker gehouden worden in een ruimte waar de ondergrond het zelfde is bijv. stro of kranten, dan kan de pup geen verschil maken tussen ligplaats en plas/poepplaats. Let daar dus op. Het is veel verstandiger om onderscheidt te maken tussen beide plaatsen. Bijv. ligplaats op een vetbedje en plasplaats op kranten of zaagsel. Zo leert de pup zich te ontlasten op een speciale plaats.

Mee in de auto

Zodra je pup meeneemt in de auto, begint voor de kersverse eigenaar de zindelijkheidstraining. Heb je een lange autorit voor de boeg naar huis, dan is het ook verstandig om een plaspauze in te lassen. En thuis aangekomen, eerst even buiten blijven tot de pup wat heeft gedaan en natuurlijk goed belonen. (Gebruik je stem, knuffel en lekkers). Daarna gaan we pas naar binnen. Laat de pup de omgeving vrij verkennen, zonder te roepen of op een andere manier af te lijden. Komt de pup uit zichzelf bij je kun je natuurlijk contact maken en even knuffelen, maar daarna laat je hem weer alle ruimte.

Na een poosje weer even naar buiten en doet hij dan een plasje, weer prijzen. Een pup moet de eerste weken ongeveer iedere 1 á 2 uur naar buiten en meestal is dit als hij gegeten heeft, gespeeld heeft, of geslapen heeft. Ga dan niet een wandeling aan de riem maken en verwachten dat de pup zijn behoefte wel zal doen, want dan kom je bedrogen uit. De pup ziet dan zoveel dingen die vreemd zijn dat hij absoluut geen tijd heeft voor een volle blaas en ook de riem zal misschien wel een nieuwe ervaring zijn.

In de tuin

Dus zindelijkheidstraining begint in de tuin, liefst zonder riem, mits de tuin goed is afgezet.

Laat de pup rustig zijn gang gaan en doet hij wat, weer prijzen. En dit alles met veel geduld en regelmaat volhouden. Als een pup in huis wat traag begint rond te lopen en hierbij wat snuffelt is dit zijn manier om aan te geven dat hij wat moet doen. Pak de pup rustig op, door hem met je hand in het kruis te scheppen, je drukt hierbij de staart tussen de achterpoten door tegen de buik, dit geeft een plasrem. Ga dan naar buiten en wacht weer rustig af.

Ongelukjes gebeuren

Gebeurt er ondanks alles toch een ongelukje, gewoon opruimen, zonder iets te zeggen of op een andere manier aandacht aan de pup te geven. Het beste zou nog zijn als de pup zelfs niet ziet dat je het opruimt, want ook dit is aandacht. Zorg bij het opruimen ook dat de geur goed is verwijderd.

De eerste nachten

Zet voor de nacht de pup in de bench op de slaapkamer en wordt hij midden in de nacht wakker en begint te piepen, dan moet hij echt naar buiten. Een pup heeft namelijk nog niet voldoende blaastraining om het een hele nacht vol te houden. Zelf zet ik de wekker tussen 03.00 en 04.00 uur en als de pup dan nog slaapt maak ik hem in de eerste week gewoon wakker voor een plasbeurt. En daarna kijk ik of het wat later kan.