Geen hond in auto met warm weer

Met het warme weer in aantocht waarschuwt de politie hondenbezitters hun viervoeter niet in de auto achter te laten. Honden raken snel oververhit, waardoor de overlijdenskans groot is, aldus de politie woensdag.

De komende dagen loopt de temperatuur naar verwachting op tot ver boven de 20 graden. Als het buiten 24 graden is, is het in een auto na een half uur al 43 graden. „Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42 graden is, kan het bloed niet meer goed worden rondgepompt omdat dit stroperig wordt. Op deze manier kan een hond overlijden”, stelt de politie.

Vorig jaar zomer kwamen er bij de politie diverse meldingen binnen van honden die achtergelaten waren in auto’s. Als een hond oververhit is, gaat hij hard hijgen, kwijlen en braken. Hij ziet er uitgeput uit en heeft dringend verkoeling en water nodig. Ook als de auto’s in de schaduw staan, kan een hond ernstig in de problemen komen.

Het achterlaten van een hond in een snikhete auto is ook strafbaar. „Iedereen is verplicht om hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen. Of dat nou gaat om een aangereden eend of een hond in een te warme auto: degene die niets doet maakt zich zelf schuldig aan een overtreding.”

Comments are closed.