Benchtraining

shapeimage_3Waarom een bench? Veel mensen denken nog steeds, dat het opsluiting is van een hond in een kooi. Als een bench echter positief wordt aangeleerd is het een fijne ligplaats. En het voorkomt veel ongelukjes (plasjes en kapot bijten van meubels) en daardoor ook veel gemopper op de pup. Als je even geen tijd hebt voor je pup, kun je hem hier veilig in opbergen. Wel moet je zorgen, dat je pup moe en voldaan is. (Dus eerst gespeeld, behoefte gedaan en gegeten.)

Wanneer in de bench?

Momenten die handig zijn om je pup even op te sluiten zijn bijv. het eten koken. Ik moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als je over je pup struikelt tijdens het eten koken.

Benchtraining begint al vroeg!

Het is handig en verstandig om de bench al neer te zetten voordat de pup in huis komt, zodat de pup niet het gesleep van meubelen hoeft mee te maken. Ook kinderen (kleine) kunnen op de manier alvast leren dat dit de slaapplaats van de pup is, en dat dit inhoud dat zij er niet in mogen kruipen. De bench is altijd een veilige plaats, waar de pup zich in kan terugtrekken als hij met rust gelaten wil worden.

De plaats van de bench

De plaats waar de bench komt te staan is een tochtvrije plek en niet vlak langs een looppad. Wel moet de pup goed kunnen zien wat er zoal in huis gebeurd. Dus als hij in zijn bench zit moet hij niet totaal afgesloten zijn van huislijk verkeer. Een bench moet zo groot zijn dat de pup er net languit in kan liggen. Heb je toch een grotere bench aangeschaft, maak hem dan kleiner door middel dan een triplexplaat of zet een doos aan de achterkant in de bench.

En dan komt de pup

En als al de voorbereidingen zijn getroffen, kan de pup arriveren. Zet de pup in de huiskamer neer en laat hem rustig alles verkennen. Ga allemaal rustig zitten zonder de pup te roepen. (Bijv. even koffie drinken). Na een poosje lok je de pup met wat lekkers na zijn bench, laat het lekkers in de bench vallen zodat de pup het daar kan pakken, hij mag ook gewoon weer uit de bench lopen, maar als je dit een paar keer herhaalt, heeft de pup al snel in de gaten, dat hier al het lekkers te halen valt. En is dus de eerste ervaring met de bench positief.

De bench moet leuk zijn

Wordt de pup nu na een tijdje moe van al die nieuwe indrukken, zet hem dan in de bench en ga er lekker naast zitten, geef niet te veel aandacht, want dan houd je hem uit zijn slaap. De aanwezigheid moet alleen geruststellen en als hij slaapt, pak je de dagelijkse dingen gewoon weer op. Dit overdag regelmatig herhalen. Zo leert de pup dat dit zijn slaapplaats is. Zet je pup ook eens in de bench met een lekker kluifje en als hij daar heel druk mee is, doe dan het deurtje heel even dicht en weer open voordat hij het in de gaten heeft. Als het deurtje weer opengaat, pak je het kluifje weer af en hij krijgt het weer als hij weer de bench ingaat. Op deze manier leert de pup heel snel, dat het erg prettig is om in de bench te zijn. En na een paar dagen zul je merken dat hij vanzelf de bench op gaat zoeken om of te slapen of lekker te gaan liggen kluiven.

De eerste nachten

Neem voor de eerste paar nachten de bench gewoon mee naar de slaapkamer. Wordt de pup nu midden in de nacht wakker, moet hij echt een plasje doen. Neem hem dan rustig mee naar buiten en wacht daar tot hij zijn behoefte heeft gedaan. Daarna weer met wat lekkers gewoon in de bench zetten. Maak er vooral geen feestje van en ook niet te veel aandacht geven. Anders is het hek van de dam. De pup moet leren dat het alleen is om je behoefte te doen.

Bij de uitleg van de zindelijkheidstraining ga ik hier verder op in.

Als de pup overdag zelf in zijn bench kruipt, kun je er toe overgaan om de bench op de vaste plek in de huiskamer te laten staan.

Niet alleen voor de pup

Ook als je pup volwassen is zou ik de bench blijven gebruiken. Het is namelijk erg handig als je op vakantie gaat. Bij veel hotels of huisjes is een hond toegestaan, mits je een bench bij je hebt. En ook voor de kampeerders onder ons is het erg handig als je hond nog gewend is om in de bench te liggen. Ook als je hond ziek is of herstellend van een operatie is het erg handig als je hem een veilige plek in zijn bench kunt bieden.